Programma Erfgoeddag in De Salamander: Schatten aan de Vliet op 21 april 2018

Prinses Marianne voor molen De Salamander
Tijdens deze dag, de opening van het toeristisch en watersportseizoen, zetten alle culturele instellingen in de gemeente hun beste beentje voor. Molen De Salamander in Leidschendam is geopend voor publiek van 12.00 tot 16.00 uur.

Lees meer over het activiteitenprogramma in en rondom de molen

 

Workshop schilderen op schaaldelen

Voor volwassenen organiseert de molen een workshop schilderen op schaaldelen. Onder professionele en enthousiaste begeleiding van beeldend kunstenaar Annemieke Fierinck en Carla van der Poll kunt u in de molen met acrylverf aan het werk. Er is plaats voor 12 deelnemers.

De schaaldelen, verf en penselen stelt de molen beschikbaar. Vooraf bepaalt u welk schaaldeel u gaat gebruiken: bij het schilderen wordt (ook) gewerkt vanuit de structuur van het hout. Het hout wordt daarbij geschuurd om de structuur van het hout beter uit te laten komen.

Tijdstip: van 14.00 tot 16.00 uur in de molen

Locatie: Molen De Salamander, De Wiek 19.

U kunt zich voor deelname aanmelden met een e-mail naar:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:

Groot onderhoud aan de molen

Schilderwerk aan de molen De SalamanderIn maart 2018 is begonnen met het schilderen van de buitenkant van Houtzaagmolen De Salamander. Gestart is met de zuidzijde die het meeste te lijden heeft van zon, wind en regen. Dit schilderwerk zal ongeveer twee maanden in beslag nemen. Ook het bezoekers- en educatief centrum de Moolenmeester wordt door Schildersbedrijf Martin Miog onderhanden genomen.

Voor Bestuur, molenaar en vrijwilligers van de molen is regulier onderhoud van groot belang. Molens zijn historische werktuigen en net als bij elke machine is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Door regelmatig onderhoud blijft de monumentale waarde beter in stand. Voor alle onderhouds- en restauratiewerkzaamheden is meerjaren-onderhoudsprogramma opgesteld. Daarmee kan van jaar tot jaar worden gepland welke werkzaamheden moeten worden verricht.

Planken zagen
Ook de planken van de helling van de molen moeten vervangen worden. Zaagmolenaars en vrijwilligers hebben daarvoor planken gezaagd. Deze zijn tijdens de NL Doet dag door vrijwilligers geschilderd.

Toiletvoorziening

Op het molenerf wordt voor de bezoekers een (minder –valide) toiletvoorziening gebouwd in de droogloods. Het toilet wordt ruim opgezet zodat het ook door mensen die slecht ter been zijn, problemen met hun evenwicht hebben of een rolstoel gebruiken gebruikt kan worden.

Het toilet wordt in maart /april 2018 gebouwd door Aannemersbedrijf Granneman en wordt door vrijwilligers van de molen verder afgebouwd. Verwacht wordt dat deze voorziening medio april 2018 voor gebruik beschikbaar is.

Molenaarsambacht op UNESCO-lijst immaterieel erfgoed!

Molenaars van de Salamander aan het werk, zomer 2017
Het molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is onlangs bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet.
 
 

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenpagina.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!