Midwinterhoornblazen in de molen

het blazen op de MidwinterhoornMet een demonstratie Midwinterhoornblazen op 27 december 2017 is het activiteitenjaar in de molen afgesloten. Een bijzonder optreden van midwinterhoornblazer en – bouwer  Rob de Stürler, die zo’n 100 bezoekers het bijzondere en melancholieke geluid van de midwinterhoorn liet horen. Hij vertelde de toehoorders allerhande wetenswaardigheden over de bouw en het gebruik van dit blaasinstrument, dat traditioneel – en nog steeds - tussen de eerste zondag van Advent en Driekoningen (6 januari) geblazen wordt.

Mede dankzij een tussen het publiek tot ieders verbazing ook aanwezige getalenteerde hoornblazer konden zij met drie verschillende hoorns het geluid en de werking van dit  bijzondere instrument laten horen en zien.

bouwer  Rob de Stürler blaast op zijn midwinterhoornMidvliet TV maakte er een mooie opname van:

https://www.youtube.com/watch?v=gQEy4dasthQ&t=1s

Molenaarsambacht op UNESCO-lijst immaterieel erfgoed!

Molenaars van de Salamander aan het werk, zomer 2017
Het molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is onlangs bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet.

 

De Salamander te gast bij Omroep Midvliet

Zaterdagmorgen 16 december 2017 waren Ruud de Bruijn en Albert de Jong van Houtzaagmolen De Salamander te gast bij Omroep Midvliet in het programma Weekendkompas. Zij vroegen aandacht voor enkele vrijwilligersvacatures bij de molen (zie ook Gezocht: vrijwilligers ).

Groot onderhoud aan Houtzaagmolen De Salamander

Groot onderhoud aan de wieken

Molenmaker Verbij uit Hoogmade  verricht bij Houtzaagmolen De Salamander de komende 2 maanden diverse onderhoudswerkzaamheden. Meest in het oog springend is het herstel van de fokwieken en het aanbrengen van een vangkoker. Wie het afgelopen weken naar de

molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien. Het latwerk is nog compleet, maar de groene planken aan de andere kant ontbraken.

Deze zogenaamde fokken of fokwieken zijn vanwege slijtage verwijderd door de molenmaker en worden nu volledig hersteld.

Dankzij deze fokwieken wordt de wind efficiënter gebruikt en is er een grotere trekkracht. Dat is vooral belangrijk bij weinig wind.

In de molen wordt ook een vangkoker aangebracht. Om de wieken te laten draaien of stil te zetten moet de molenaar nu naar de stelling, waar hij de vang (de rem) met het vangtouw kan bedienen. Door nu een vangkoker aan te brengen kan de molenaar vanaf de zaagvloer de molen met touwen bedienen. Het voordeel van een vangkoker is duidelijk; bovendien ontstaat er een veiliger werksituatie voor de molenaars.

De fokwieken van de molen Daardoor zal het regelmatig voorkomen dat de molen enige tijd stil staat: de wieken draaien niet. Bezoek aan de molen is echter altijd mogelijk: iedere woensdag- en zaterdagmiddag zijn bezoekers welkom. En regelmatig zal er ook gezaagd kunnen worden.

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

 
 
 Jeugd van Tennispark Overdam bij De SalamanderJeugd van Tennispark Overdam

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenpagina.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!