BEZOEKERS WELKOM BIJ MOLEN DE SALAMANDER

Vanaf 1 juli is het na de aangekondigde versoepelingen door het RIVM weer goed mogelijk om de molen te bezoeken. Natuurlijk zal dit nog niet zijn als vanouds. De molen is veilig ingericht voor vrijwilligers en bezoekers waarbij de hygiëne en de 1,5 meter afstand gehandhaafd wordt.

Veiligheid en gezondheid van de bezoekers en de vrijwilligers staat daarbij voorop.

In de molen en op het molenerf zorgen vrijwilligers ervoor dat bezoekers een rondgang kunnen maken. Rondleidingen door molengidsen vinden niet plaats; wel kunnen de gidsen ter plekke desgevraagd een toelichting geven. Het centrum De Moolenmeester is voor bezoekers gesloten. Voor groepsrondleidingen kunnen nog geen afspraken worden gemaakt.

Houtverkoop

Voor houtverkoop kan men met de molengidsen en molenaars een afspraak maken, zij noteren naam en telefoonnummer en zo mogelijk een omschrijving van het gewenste hout. Voorkeur is het echter om per mail contact op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Daarna wordt dan contact opgenomen met de klant en kan een vervolgafspraak worden gemaakt.

Eikenhout voor restauratie van botterjacht Geertje

Op de scheepshelling De Koningspoort in Rotterdam kunnen historische schepen tot 40 meter terecht voor onderhoud, reparatie en restauratie. Daar ligt nu ook een houten botterjacht, genaamd de Geertje, gebouwd in 1945 door Kok in Huizen, een gerenommeerd bouwer van visserman-botters.

Steven de Geest heeft in 2007 deze botter aangeschaft en heeft sindsdien behalve veel vaarplezier ook het nodige aan onderhoud achter de rug. De botter is voor groot onderhoud sinds enige maanden op de Koningspoort en daar op de kant gezet.

Met hulp van vele vrienden is inmiddels het vlak eronder uit geslagen, is de motor gedemonteerd en wordt de boot in de dwars- en lengte richting versterkt. Ook de kielbalk wordt gesloopt en in afwachting van het stalen vlak worden de romp, rondhouten, roer, zwaarden, roef en interieur aangepakt.

Voor hout heeft de eigenaar een beroep gedaan op de molenaars van houtzaagmolen De Salamander. Een geslaagde zoektocht: recent in de houtzagerij in Leidschendam gezaagde eikenhouten planken, goed gewaterd maar nog niet gedroogd, blijken een ideale oplossing voor diverse herstelwerkzaamheden. Deels voor een minder in het oog lopend en aansprekend deel van de restauratie: het hout wordt verzaagd tot verbindingsstukken tussen het stalen vlak en de huid. En een kleiner deel is bestemd voor reparatie aan het boeisel en huidplaten.

Over enkele maanden op deze site meer over deze restauratie.

boot

Molenaarsambacht op UNESCO-lijst immaterieel erfgoed!

Molenaars aan het werkHet molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is onlangs bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet.

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenkalender.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!