MOLEN DE SALAMANDER GESLOTEN OP 1 MEI

Op woensdagmiddag 1 mei a.s. is de Salamander gesloten voor bezoekers in verband met een interne bijeenkomst.

Nationale Molendag 2019, ook bij De Salamander:

alles van hout!

Zaterdag 11 mei 2019 is iedereen weer welkom bij Houtzaagmolen De Salamander.

Bezoektijden: 11.00 tot 16.00 uur.

Molenaars zagen dan weer een grote stam tot planken en geven uitleg over het unieke zaagproces. Molengidsen leiden de bezoekers rond door de molen en verhalen over de geschiedenis van de molen, de werking van een houtzaagmolen en natuurlijk over wind en windkracht.

Voor de kinderen is er alle gelegenheid om onder begeleiding met de figuurzaag aan de slag te gaan, met houten blokken te bouwen of een kleurplaat in te kleuren.

Lees ook de aankondiging

Tolletjes maken

Speciaal op deze dag is voor de kinderen een tollenmaker aanwezig. Hij demonstreert hoe je uit een stukje hout een mooie tol kan maken; de kinderen helpen hem daarbij. En natuurlijk nemen de kinderen de gedraaide tol mee naar huis.


In memoriam ruud de bruijn

Portret van Ruud de Bruijn

 


 

beklimming van de molen

Wie de kap van de molen wil repareren, mag geen hoogtevrees hebben!

De reparatie van de kap van de molen

De reparatie van de kap van de molen

Molenaarsambacht op UNESCO-lijst immaterieel erfgoed!

Molenaars aan het werkHet molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is onlangs bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet.
 

Licht op de Sluis:

Dankzij initiatiefnemers Teun Glasbergen en Wim Schoevers van de Stichting Licht op De Sluis is onlangs ook De Salamander nieuw aangelicht. Lees verder

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenkalender.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!