molendag leidschendam-voorburg:

Rembrandt en Saskia voor de oldtimer van de Limonade fabriekMolenaarszoon terug in de molen

Schilderen met Rembrandt. Het kon zaterdag 6 juli bij de molens in Leidschendam en Voorburg. Toen werd namelijk de Molendag Leidschendam-Voorburg gehouden. Deze feestelijke dag stond helemaal in het teken van ‘de zoon van de molenaar’, ofwel Rembrandt van Rijn. .

Rembrandt en Saskia in de molen op de zaagvloerHoogtepunt van de dag was het bezoek van enkele historische persoonlijkheden. Zo kwamen Rembrandt en zijn vrouw Saskia de schilderworkshops opluisteren. Zij arriveerden bij de Salamander niet per trekschuit of postkoets, zoals in hun tijd gebruikelijk was, maar zij verschenen wel in een ander historisch voertuig, namelijk een charmante oldtimer van de limonade fabriek.

Angelique Schipper als Louise van Solms bij de oldtimerLater verscheen ook Louise van Solms (Angelique Schipper) ten tonele die ook dit keer weer voor een goede sfeer zorgde. De feestelijkheden bij Molen De Salamander werden geflankeerd door vrolijke zeemansliederen die bij de Sluisjes ten gehore werden gebracht. Volgend jaar voor de molen in plaats van voor de kerk?

het dirigeren van zeemansliederenBLIKSEMINSLAG IN DE MOLEN!

Op donderdag 13 juni om 14:52 uur sloeg de bliksem in de Salamander! De bliksemafleider heeft gelukkig gewerkt. Dat betekent echter wel dat er heel even grote elektrische spanning staat op de koperen bliksemafleider die langs de buitenkant van de molen loopt. Door de hitte is er toch flinke schade ontstaan in de nabij gelegen schakelkast. De volgende dag is de monteur drie uur bezig geweest om de schade te herstellen! Maar we durven er niet aan te denken wat er gebeurd zou zijn wanneer 13 juni op een vrijdag in plaats van donderdag was gevallen! 

 


In memoriam ruud de bruijn

Portret van Ruud de Bruijn

 


 

beklimming van de molen

Wie de kap van de molen wil repareren, mag geen hoogtevrees hebben!

De reparatie van de kap van de molen

De reparatie van de kap van de molen

Molenaarsambacht op UNESCO-lijst immaterieel erfgoed!

Molenaars aan het werkHet molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is onlangs bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea. Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking werden door heel Nederland molens in de vreugdestand gezet.
 

Licht op de Sluis:

Dankzij initiatiefnemers Teun Glasbergen en Wim Schoevers van de Stichting Licht op De Sluis is onlangs ook De Salamander nieuw aangelicht. Lees verder

Word Vriend van de molen en ontvang een mooie molen verjaardagskalender

Door Vriend / donateur van de molen te worden draagt u bij aan het voortbestaan van de molen. De Salamander is immers van ons allemaal. Met uw vriendenbijdrage van minimaal € 15 per jaar steunt u het onderhoud van de molen. Meld u aan en ontvang een mooie verjaardagskalender!

De molen activiteiten

Regelmatig is de molen nog vol in bedrijf en wordt er voor opdrachtgevers gezaagd. U bent van harte welkom op de openingsdagen en buiten deze dagen op verzoek. Kijk ook eens op de activiteitenkalender.

Steun aan de molen

Om de toekomst van dit unieke monument zeker te stellen zoeken wij nog sponsors maar ook vrijwilligers. Draagt u de Salamander ook een warm hart toe meldt u dan aan, want de Salamander is van ons allemaal!