Speciaal voor de kinderen verzorgt Houtzaagmolen De Salamander in de Herfstvakantie op woensdagmiddag 23 oktober weer een extra activiteit.

Houd je van knutselen en van techniek? Kinderen van 7 – 12 jaar kunnen bij Houtzaagmolen De Salamander aan de slag met het bouwen van een krukas en met de figuurzaag.

Voor de jongsten van 4 – 6 jaar alle gelegenheid om met blokjes hout te gaan bouwen. De molenmensen verwelkomen je graag van 14.00 tot 16.00 uur.

Knutselen met hout in de moolenmeester
Figuurzagen:

Tussen 12.00 en 16.00 uur kun je onder begeleiding weer aan de slag met de figuurzaag (voor kinderen van 7 -12 jaar).

Krukas bouwen:

Honderden jaren geleden werd door een toepassing van een uitvinding, namelijk de krukas, de houtzaagmolen ontwikkeld, zoals die er nog steeds uitziet. Door deze uitvinding kon men in een keer veel meer planken zagen.

Vroeger gebeurde dat met de hand. Al die planken hout waren nodig om schepen te bouwen om de zeeën te bevaren, om handel te drijven, ontdekkingen te doen en om landen in kaart te brengen.

Op De Salamander is ook een krukas. De draaiende beweging van de wieken van de molen wordt door de krukas omgezet in een op-en-neergaande beweging.

Met wat materialen als plastic flesjes, ijzerdraad en rietjes, papier maak je een krukas: voor een molen, voor een insect met bloem, voor circusartiesten. Binnen een uur heb jij je werkende krukas gemaakt. En snap je hoe een molen werkt.

Bouwen met blokjes hout:

Bij De Salamander worden bomen gezaagd. Maar wat gebeurt er toch met de takken van een boom? Van die takken worden bijzondere blokjes gemaakt. Met die blokjes mag jij gaan bouwen. Daarna kun je nog een mooie tekening maken van je bouwwerk.

We vinden het leuk als je komt!