

Ruim 100 gasten waren er getuige van dat Voorzitter Nico Papineau Salm van de Vereniging de Hollandsche Molens en gedeputeerde Rik Janssen van de Provincie Zuid-Holland het nieuwe gebouw openden door een onlangs door de molen verworven zeer oude bel te luiden. In hun toespraken complimenteerden zij Bestuur en vrijwilligers met het bereikte resultaat. De heer Papineau Salm was vorige jaar al
onder de indruk van de enorme inzet bij het binnenhalen van de molenprijs. En dan nu - nog geen jaar later –staat er een prachtig gebouw, wederom met grote inzet tot stand gekomen. De heer Janssen benadrukte het belang van het behoud van cultureel erfgoed en het doorgeven daarvan aan jong en oud. De Salamander neemt daarbij een prominente plaats in. Daarna mocht mevrouw Heleen Mijdam, ambassadeur van de molen, de naam bekend maken: de Moolenmeester en werd de winnaar van de naamwedstijd bekend gemaakt: de heer Adri Duijvestein.

In korte tijd – de eerste paal ging op 2 maart 2015 de grond in – is het centrum gebouwd door Aannemingsbedrijf Granneman BV uit Stompwijk naar een ontwerp van Architectenburo Van Vliet. Als inspiratie is een oude schoolplaat gebruikt waar een oude scheepswerf Van Dongen aan de Vliet op staat met op de achtergrond De Salamander. De bouwstijl vindt men veel terug in de 17e en 18e eeuw.

Vrijwilligers hebben het door de molenaars gezaagde hout geverfd en zijn nu bezig met de inrichting. Dit gebouw voldoet aan de hoogste milieu-norm. Het heeft HR++ glas, dakpannen met daarin geïntegreerd zonnepanelen en infrarood vloerverwarming! Ook de bestrating is geheel vernieuwd. Kortom een uniek gebouw op een fris opgeruimd molen-erf.
In de Moolenmeester kan nu les gegeven worden aan de jeugd en kunnen belangstellenden en groepen goed ontvangen worden.

De molen maakt deel uit van het Cultuurmenu van de Gemeente Leidschendam-Voorburg, Daarin staan lokale culturele instellingen centraal. Het is een doorgaande leerlijn cultuureducatie voor het basisonderwijs. Leerlingen maken tijdens de acht jaar dat zij op school zitten kennis met de belangrijke culturele disciplines: muziek, dans, literatuur, theater, beeldende kunst en cultureel erfgoed. De culturele instellingen staan hierbij centraal. Elke deelnemende instelling is aan een schoolgroep gekoppeld en het aanbod is op het niveau van deze schoolgroep afgestemd.
Ook wordt de molen aangemeld als
kinderzwerfboekenstation: kinderen kunnen er een zwerfboek uitkiezen, dit lezen en op een andere plek weer laten zwerven of zelf een boek bij de molen achterlaten.

Met dat programma en nog veel meer activiteiten die in het komend jaar worden ontwikkeld geldt nu helemaal:
De Salamander en de Moolenmeester zijn van ons allemaal!
