Donderdag 5 maart 2015 heeft wethouder Frank Rozenberg onder het toeziend oog van het bestuur en vrijwilligers van De Salamander en genodigden de eerste paal geslagen voor het Educatief Centrum bij Houtzaagmolen De Salamander.

Voorzitter Ruud de Bruijn van de Stichting De Salamander verwelkomde de wethouder en de andere aanwezigen. Hij was bijzonder verheugd: dankzij de inspanning van velen, waaronder oud wethouder Heleen Mijdam, kon namelijk vorig jaar de BankGiro Loterij Molenprijs 2014 worden binnengehaald. En mede dankzij de samenwerking met de Gemeente Leidschendam-Voorburg kan hierdoor nu een grote wens in vervulling gaan.

De wetDe eerste paal wordt klaar gezethouder sprak vervolgens het bestuur en de andere aanwezigen toe en feliciteerde hen met de start van de bouw van het Educatief Centrum. Hij gaf aan ingenomen te zijn met het initiatief van het Bestuur van De Salamander. Dankzij dit centrum kunnen bezoekers en vooral de schooljeugd straks goed kennismaken met heden en verleden van de unieke houtzaagmolen. Voor de Gemeente Leidschendam-Voorburg is de molen een belangrijk monument dat alle aandacht verdient. Tot slot sprak de wethouder zijn waardering uit voor de wijze van samenwerking tussen De Salamander en de gemeente. Een monument om trots op te zijn dat dankzij de inspanningen van velen behouden blijft voor de toekomst.

Vervolgens werd op de eerste paal een muntje gelegd, symbolisch om de toekomstige gebruikers veel voorspoed te wensen. Daarna zette wethouder Rozenberg onder het toeziend oog van bouwmanager Gerard Besseling de heimachine in werking en verdween de eerste paal met enkele ferme klappen in de grond.

Voorzitter Ruud de Bruijn

Educatief Centrum

Dankzij het winnen van de BankGiro Loterij Molenprijs 2014 kan houtzaagmolen De Salamander op de plaats van het molenaarshuisje een groter, multifunctioneel onderkomen met daarin een Educatief Centrum bouwen. De molenaar en de molengidsen kunnen vanaf september 2015 dan scholen en groepen bezoekers ontvangen De zaagmolen met de heimachineom in dat Educatief Centrum de geschiedenis van de molen en het eeuwenoude unieke industriële zaagproces over te brengen. Het centrum is ontworpen door Architectenburo J.J. van Vliet, aannemer is Aannemingsbedrijf Granneman BV.

De prijs en de eerste paal