Programma 2017: Open Monumentendag, 9 september 2017

Dit jaar is het landelijk thema ‘’ boeren, burgers en buitenlui. Ook Molen de Salamander wil op deze Monumentendag weer invulling geven aan een aantrekkelijk programma voor jong en oud.

We hopen op een goede wind en verwelkomen graag weer jong en oud.

Op deze Monumentendag is de zaagmolen geopend voor bezoek van 10.00 uur tot 17.00 uur. Muziek en verhalen over boeren burgers en buitenlui, de Trekvaart en rondleidingen door de molen staan op het programma.

 

Kinderkunstproject op het Molenterrein

Basisschoolleerlingen hebben onder leiding van lokale kunstenaars creatief versierde Boeren, Burgers en Buitenlui 'gaten-borden' gemaakt. De gehele dag kunnen kinderen ermee op de foto.

 

Muziek: Haags Instrumentaal Jeugdensemble

11.00 - 11.30 uur: Optreden van het Haags Instrumentaal Jeugdensemble: jonge musici geven een concert.

 

Molenpraat

Over de geschiedenis van de zaagmolen en de mensen die daar de afgelopen eeuwen in gewerkt hebben valt veel te vertellen. Een van onze molengidsen neemt u mee naar vroeger tijden.

12.00 uur: korte historische vertelling: Boeren en de zaagmolens aan de Vliet.

14.30 uur: korte historische vertelling: Burgers bij De Salamander.

15.30 uur: korte historische Vertelling: Buitenlui bij molen De Salamander.

 

De Trekvaart: Sappige verhalen

Acteur Stef Feld verzorgt om 13.30 uur (en later die dag herhaald) een historische vertelling over de Trekvaart: ‘Vaar er wel bij’. Het verhaal van de trekschuit, de ‘intercity van de Gouden Eeuw’, is een boeiend stuk geschiedenis en ook vandaag de dag is er nog genoeg te ontdekken langs en op de oude trekvaarten. En natuurlijk ook over de Trekvaart de Vliet met molen De Salamander.