Skip to content

Eikenhout voor restauratie van botterjacht Geertje

Botterjacht Geertje

Op de scheepshelling De Koningspoort in Rotterdam kunnen historische schepen tot 40 meter terecht voor onderhoud, reparatie en restauratie. Daar ligt nu ook een houten botterjacht, genaamd de Geertje, gebouwd in 1945 door Kok in Huizen, een gerenommeerd bouwer van visserman-botters.

Steven de Geest heeft in 2007 deze botter aangeschaft en heeft sindsdien behalve veel vaarplezier ook het nodige aan onderhoud achter de rug. De botter is voor groot onderhoud sinds enige maanden op de Koningspoort en daar op de kant gezet.

Met hulp van vele vrienden is inmiddels het vlak eronder uit geslagen, is de motor gedemonteerd en wordt de boot in de dwars- en lengte richting versterkt. Ook de kielbalk wordt gesloopt en in afwachting van het stalen vlak worden de romp, rondhouten, roer, zwaarden, roef en interieur aangepakt.

Voor hout heeft de eigenaar een beroep gedaan op de molenaars van houtzaagmolen De Salamander. Een geslaagde zoektocht: recent in de houtzagerij in Leidschendam gezaagde eikenhouten planken, goed gewaterd maar nog niet gedroogd, blijken een ideale oplossing voor diverse herstelwerkzaamheden. Deels voor een minder in het oog lopend en aansprekend deel van de restauratie: het hout wordt verzaagd tot verbindingsstukken tussen het stalen vlak en de huid. En een kleiner deel is bestemd voor reparatie aan het boeisel en huidplaten.

Over enkele maanden op deze site meer over deze restauratie.

Back To Top