Skip to content

Erfgoed en educatie

Cultuurmenu

Houtzaagmolen De Salamander doet mee aan het Cultuurmenu in Leidschendam-Voorburg. Het Cultuurmenu is een doorgaande leerlijn cultuureducatie voor het basisonderwijs. Leerlingen maken tijdens de acht jaar dat zij op school zitten kennis met de belangrijke culturele disciplines in hun eigen omgeving: muziek, dans, literatuur, theater, beeldende kunst en cultureel erfgoed. Ieder schooljaar krijgt de molen de groepen 6 van basisscholen op bezoek en maken ze kennis met ambachtelijk en cultureel erfgoed. De leeftijd van deze kinderen is ongeveer tien jaar. Daarvoor is het lesprogramma ‘Geen afgezaagd uitje’ ontwikkeld. Zij krijgen dan informatie over het zaagproces zoals dat werd en nu nog steeds wordt uitgevoerd. De historische waarde van de molen wordt duidelijk gemaakt en er wordt uitgelegd wat de invloed van de natuur is op de molen en het zaagwerk. En met hamer en slagletters worden ze aan actief het werk gezet. De les biedt op een actieve en betrokken manier verdieping in natuur en techniek. Basisscholen kunnen zich inschrijven voor een les via de Bibliotheek aan de Vliet.

Cultuurmenules bij de Salamander
Cultuurmenules bij molen De Salamander
Onderschrift
Cultuurmenules bij molen De Salamander
Onderschrift
Workshop schilderen op schaaldelen

Educatieve projecten

Naast het geven van informatie over het erfgoed van de houtzaagmolen en het verzorgen van lessen voor het basisonderwijs willen wij ook educatieve projecten gestalte geven op het gebied van kunst & cultuur, laaggeletterdheid en nieuwe vormen van mediavoorziening. Denk daarbij aan workshops, bedrijfsuitjes en rondleidingen, die aansluiten op de ontwikkelingen die er zijn op het gebied van cultuureducatie en erfgoededucatie in het bijzonder. De Salamander heeft een goed netwerk van kunstenaars en culturele instellingen die op de hoogte zijn van de ins en outs op het gebied van onderwijs en cultuureducatie.

Houtzagen

En graag vertellen we iedereen over alles wat met hout en het werken met hout te maken heeft, van boomstam tot plank, en over de machtige en prachtige geschiedenis van De Salamander. Voorbeelden te over: gezaagd hout en wat je daarin kunt tegen komen, zoals resten granaat of kogels uit de 2e wereldoorlog. En beelden uit het verleden, het verloop van het zaagproces, vanaf het moment van het binnenhalen van de stammen uit het balkengat tot het vastzetten ervan, het monteren van de zagen in het zaagraam en het zagen. En na het zagen ‘het oplatten’ van de planken om te drogen in de houtloods. En natuurlijk de eeuwenoude techniek die in de molen is verwerkt. En waarom draaien de wieken linksom?

Meer weten over educatie?

Kom op een woensdag- of zaterdag middag eens langs in de molen en vraag naar de mogelijkheden. Of neem per mail contact op met onze educatie-vrijwilliger via: educatie@molendesalamander.nl

Back To Top