Skip to content

Historische Trekvaartdag / Erfgoeddag 13 april 2024  

Op zaterdag 13 april presenteren de Erfgoedpartners, verenigd in het Erfgoedpodium, het erfgoed in de gemeente Leidschendam-Voorburg in al zijn facetten.

Leidschendam, Voorburg en Stompwijk kennen een rijke geschiedenis, terug te vinden in monumenten, parken en molens. Maar ook in verhalen over vroegere inwoners en bezoekers als de Romeinen, Constantijn en Christiaan Huygens, Spinoza en Prinses Marianne. Deze ‘Schatten aan de Vliet’ worden samen met de organisatoren van de Historische Trekvaartdagen en de opening van het toeristisch vaarseizoen, op zaterdag 13 april 2024 tussen 11.00 en 17.00 uur in de spotlights gezet.

Meer informatie over het programma van deze Trekvaartdag  en de Erfgoeddag ‘Schatten aan de Vliet’ vindt u op de website www.historischetrekvaart.nl

Ook de molenaars en vrijwilligers van de ‘icoon van Leidschendam’, DE SALAMANDER verwelkomen dan jong en oud graag tussen 11.00-16.00 uur.

Van boom tot plank
Molengidsen leiden bezoekers enthousiast door de molen, vertellen over de werking van de molen en het unieke, eeuwenoude zaagproces. De molenaars hebben deze dag weer een boomstam op de zaagslede gelegd en hopen die met windkracht tot planken te kunnen zagen. Doorlopend is in de molen op de zaagvloer ook de film ‘Van boom tot plank’ te zien. Een korte instructieve film over het zagen van een stam, van gekapte boom tot verkochte plank.

Onze vrijwilligers en actieve houtdraaiers Martien en Jan vertonen weer hun vaardigheden en uit allerlei soorten hout kunstig gedraaide voorwerpen.

Stoommachine
Vroeger, vanaf 1896, had De Salamander een stoommachine om de nodige energie op te wekken voor het zagen van hout. Het zogenaamde ‘aandrijfgedeelte’ van die stoommachine, ooit door onze vrijwilligers gerestaureerd, is op het molenerf te bewonderen en wordt regelmatig in werking gezet.

Figuurzagen met kinderen
Kinderen van  6 -12 jaar kunnen met begeleiding van vrijwilligers aan de slag met de figuurzaag. Een spannende en inspannende mogelijkheid om in hout leuke voorwerpen te maken en mee naar huis te nemen ! Er zijn ook molenboekjes en kleurplaten beschikbaar en een spannende fotospeurtocht is vast wel een uitdaging voor ze.

Opening van het Watersportseizoen
En tussen 12.00 en 13.00 uur ontvangt de molen het college van B en W en genodigden voor bestuurlijke opening van het toeristisch Watersportseizoen. Men vaart dan door naar sluis voor de feestelijke opening van het Watersportseizoen.

Back To Top